Voedselallergie

Een voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op een stof die in principe onschadelijk is. Histamine is een stof die vaak betrokken is bij een allergische reactie en die onder meer verantwoordelijk is voor jeuk en rode huiduitslag. Coeliakie, notenallergie of koemelk eiwitallergie zijn hier voorbeelden van en worden vaak door de huisarts ontdekt en behandeld.

Soms kan het fijn zijn dat wij even meekijken of je voeding (zonder de allergenen) volwaardig is.

Wat is voedselallergie en intolerantie?

Ongewenst gewichtsverlies, overgewicht, niet kunnen afvallen, onverklaarbare en vage klachten, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, huidklachten zijn klachten die kunnen wijzen op een voedselallergie of intolerantie. Allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op een stof die in principe onschadelijk is.

Histamine is een stof die vaak betrokken is bij een allergische reactie en die onder meer verantwoordelijk is voor jeuk en rode huiduitslag. Coeliakie, notenallergie of koemelk eiwitallergie zijn hier voorbeelden van en worden vaak door de huisarts ontdekt en behandeld.

Wat houdt voedingsintolerantie in?

Een voedingsintolerantie is een reactie van het lichaam op (een bepaalde hoeveelheid van) een stof, buiten het immuunsysteem om. Soms reageert je lichaam pas na 72 uur op het stofje waardoor je vaak niet de link legt met voeding. Met een provocatiedieet (bijv. het FODMaP dieet) of een voedselintolerantietest kunnen we achterhalen welke voedingsstoffen jouw klachten verergeren.

Lactose, fructose en granen kunnen je darmstelsel behoorlijk van slag maken.

Samen kijken we naar de volledigheid van je voedingspatroon. Tegelijkertijd zullen we ook kijken hoe we jouw immuunsysteem kunnen versterken om de klachten minder heftig te maken.