Over ons

Leer ons kennen

Adriëtte Topper

In 2016 heb ik Diëtistenpraktijk TopCare opgericht, ik ben Adriëtte Topper. Ik ben opgegroeid als boerendochter op een akkerbouwbedrijf nabij Dronten (Flevoland) en als kind was ik al enorm geïnteresseerd in voeding en gezondheid. In 2012 kreeg ik de kans om me om te scholen tot diëtist en deze mogelijkheid heb ik vol enthousiasme aangegrepen! Ik heb van september 2012 tot juli 2016 naast het zorgen voor mijn gezin de deeltijdopleiding Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool gevolgd. Daarnaast merkte ik in de praktijk dat veel cliënten met ‘vage’ onbegrepen klachten rond liepen. Ondanks dieettrouw lukte het cliënten niet om af te vallen, bleven ze darmklachten houden en zag ik veel vrouwen met onbegrepen hormonale klachten. Dit resulteerde in het volgen van de opleiding tot Orthomoleculaire voedingsleer en therapie. Tijdens deze opleiding kreeg ik handvaten om middels voeding de balans in het lichaam te herstellen eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Ook werd mij duidelijk welke rol de darmen bij gezondheidsklachten spelen. Het komt erop neer dat de darm aan de basis staat van veel ‘onbegrepen’ gezondheidsklachten. Ook het mechanisme van stress en de interactie tussen hormonen, darmen en lichamelijke klachten. De relatie tussen de darmen en de hersenen wordt ook wetenschappelijk gezien steeds duidelijker.

Om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten en ontwikkelingen volg ik regelmatig cursussen en opleidingen. Ook verdiep ik me regelmatig in bepaalde ziektebeelden.

Mijn drijfveer is universeel: mensen begeleiden naar een gezonde eet- en leefstijl, waarbij de kwaliteit van leven is verbeterd. Het vinden van een persoonlijke balans tussen voeding, beweging en ontspanning is tijdens mijn consulten daarom een belangrijk item. Want wie balans weet te brengen in voeding, beweging en ontspanning zit vaak lekker in zijn vel: letterlijk én figuurlijk. Leef vanaf vandaag je nieuwe leefstijl!

 

Rixt Faber

Mijn naam is Rixt Faber en werk sinds oktober 2020 bij Diëtistenpraktijk TopCare. Ik ben moeder van twee tienerdochters en een zoon in de basisschool leeftijd. Ik ben in 2000 afgestudeerd als diëtist en heb werkervaring opgedaan in verschillende algemene ziekenhuizen. Ruim 11 jaar ben ik praktijk eigenaar geweest in het noorden van Nederland. Later ben in combinatie gaan werken als zorgverlener en regio coördinator voor een landelijke Dietistenpraktijk eveneens in het noorden van Nederland.
 
Na een onderbreking van 6 jaar heb ik na een herregistratietraject van ruim anderhalf jaar mijn kwaliteitsregistratie weer behaald. Dit betekent dat ik mijn werkzaamheden als geregistreerde diëtist weer mag voortzetten. Ik vind het mooi te bemerken dat ik de patiëntengroepen in verschillende leeftijden, die ik voorheen in de 2e én de 1e lijn trof, nu weer tegenkom bij ons in de praktijk. En vindt het prettig te ervaren dat steeds vaker mensen zorg kunnen krijgen dicht bij huis. Ik bedoel daarmee dat men niet altijd meer naar een ziekenhuis hoeft voor specialistische voedingszorg. Diëtistenpraktijk TopCare heeft deze specialistische voedingszorg voor het overgrote deel zelf in huis. Nu ik eenmaal gestart ben bij TopCare, geniet ik van mijn werk, scholingen, de samenwerking en de contacten die ik opdoe in én buiten deze praktijk.
 
De ontwikkelingen in het vak staan niet stil. Voor mijn specialisaties diabetes, CVRM en oncologie betekent dit dat er een continue ontwikkeling is in de algemene en meer specialistische voedings- en dieetvragen. Om de kwaliteit te kunnen borgen ontwikkel ik mij door middel van aanvullende studies om zo de wetenschappelijke inzichten praktisch te kunnen vertalen.
 
Ik geniet ervan om gezamenlijk met de cliënt die “puzzel” te leggen en vervolgens met behulp van verschillende therapiestijlen mensen in hun kracht te zetten. Ik vind het mooi te zien hoe mensen zich ontwikkelen door inzicht en bewustwording te komen tot creatieve en doelgerichte veranderingen ten gunste van hun gezondheid/kwaliteit van leven etc. Fijn dat ik hieraan mag bijdragen.
 
In mijn privé vind ik het erg prettig om op verschillende manieren mijn ontspanning te zoeken, ik ben graag buiten in de tuin o.a. om te genieten van mijn kippen, vindt het heerlijk te lopen in de natuur, bloemen te schikken, muziek te luisteren, boeken te lezen en niet te vergeten met mijn kinderen en mijn partner eropuit te trekken.

Patricia Senga

Mijn naam is Patricia Senga, ik ben sinds maart 2023 werkzaam bij Diëtistenpraktijk TopCare. Mijn ouders komen uit Angola en zelf ben ik in Nederland geboren. Zoals vele kunnen raden heeft een andere cultuur ook andere eetgewoontes. Veel dingen lustte en kende ik niet. Vanaf mijn 10 leerde ik steeds meer en andere soorten voeding kennen. Na mate ik ouder werd ging ik meer koken en stond ik er meer voor open nieuwe dingen te proberen. Al zijner tijd groeide mijn interesse in voeding. Waardoor ik voor de opleiding Voeding & Diëtetiek heb gekozen. Deze opleiding heb ik op de Hanze Hogeschool te Groningen gevolgd.

Ik vind het leuk mensen te begeleiden waarbij voeding ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van leven verbeterd. En dat het niet enkel gaat om het gewicht maar bijvoorbeeld ook het hebben van meer energie, minder lichamelijke / geestelijke klachten en ga zo maar door.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om in de kringloopwinkel rond te neuzen tussen de kookboeken. Ik heb een hele verzameling kookboeken en er komen nog veel meer bij! Ik kan niet wachten mijn kennis met jullie te delen.

 

Anniek Manshanden

Mijn naam is Anniek Manshanden. Werkzaam bij TopCare sinds maart 2023. Ik ben in 2021 afgestudeerd aan de hogeschool van Amsterdam. Ik heb met plezier de opleiding gevolgd, waarbij ik gedurende de opleiding er achter kwam dat voeding niet zo zwart/wit is als het lijkt. Ik was klaar om het werkveld in te gaan, maar wist niet zo goed welke kant ik op wilde. Het enige wat ik wel wist op dat moment, was dat mijn interesse o.a. lag bij sportdiëtetiek. Ik ben hierdoor in 2022 de Post-HBO sportdiëtetiek gaan volgen. Een goede beslissing, want ik heb hier ontzettend van genoten en veel geleerd.

Na mijn afronding van sport diëtetiek, kwam ik tot de realisatie dat voeding een persoonlijke aanpak vereist. Deze aanpak komt bij iedere doelgroep terug. Aangezien er altijd meerdere factoren van invloed zijn. Bij een sporter kijk je bijv. naar het type sport die hij/zij beoefent en maak je op basis daarvan je aanpak. Bij een diabetespatiënt is het ook belangrijk om te kijken naar de beweging, stress, slaappatroon en andere leefstijl gerelateerde factoren. Die uiteindelijk ook weer de voeding beïnvloeden. Vanuit dat totaalplaatje kunnen we samen adviezen opstellen om mee aan de slag te gaan.
Aangezien de persoonlijke aanpak ook moet aansluiten op de persoonlijke vragen waarmee iemand een spreekuur binnenkomt. Probeer ik  d.m.v. opleidingen, cursussen en e-learnings  op de hoogte te blijven van de laatste inzichten. Voeding zal altijd volop in ontwikkeling zijn. Hierom vind ik het ook belangrijk om mijn te verdiepen in deze nieuwste inzichten.

Voor mij is de dag geslaagd als ik elke cliënt iets kan meegeven. Dit hoeft niet iets materieels te zijn, maar een kleine gedachte die het verschil kan maken is eigenlijk al genoeg. Rome is niet in één dag gebouwd. Dus een probleem is ook niet in één spreekuur opgelost. Juist die kleine stappen maken het grotere geheel en dat is waar ik graag mee aan de slag ga.

Diëtist als beschermde titel

De titel diëtist is een beschermde titel. Een diëtist heeft de 4-jarige HBO opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond en is ingeschreven in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici. Iedere vijf jaar moet een ingeschreven diëtist laten zien dat hij/zij voldoende werkervaring heeft opgedaan en voldoende bij- en nascholing heeft gevolgd. De meeste zorgverzekeraars stellen inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici als eis voor het sluiten van een contract met een diëtist.