Orthomoleculaire therapie

DEskundig in voeding

Diëtistenpraktijk TopCare zet voeding in om gezondheidsklachten te verminderen of om deze te voorkomen. Orthomoleculaire diëtetiek gaat ervan uit dat uitgebalanceerde voeding processen in het lichaam beïnvloedt, waardoor je gezondheid en je energielevel vooruit gaan.

Wat is Orthomoleculaire therapie?

“Orthomoleculair” gaat om onze gezondheid op moleculair celniveau. Wat hebben jouw lichaamscellen nodig om optimaal gezond te kunnen zijn en optimaal te kunnen functioneren?

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde speelt de voeding, die we dagelijks tot ons nemen, vanzelfsprekend een heel belangrijke rol. De wetenschap dat voeding naast een voedende ook een geneeskrachtige werking kan hebben, is al eeuwenoud. Laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.

Ieder mens reageert anders op allerlei voedingstoffen, zo kan voor iemand een avocado of boterham een gezonde keuze zijn, maar kan het bij iemand anders veel gezondheidsklachten geven.

Dus ook wanneer je er een gezonde leefstijl op na houdt, kan het zomaar zijn dat je voedingstoffen te kort komt of dat je lichaam er verkeerd op reageert. Daarnaast worden veel gezondheidsklachten veroorzaakt door stress, onvoldoende nachtrust, weinig beweging, pijnstillers en maagzuurremmers. Je lichaam is niet meer in staat om de nodige voedingsstoffen optimaal te verteren, en dus te benutten, waardoor je in de loop van de jaren vage gezondheidsklachten krijgt.

Extra voedingsstoffen

Soms kan het nodig zijn om naast een volwaardig voedingspatroon extra voedingsstoffen in de vorm van supplementen te nemen. Dit om het lichaam (tijdelijk) te ondersteunen en eventuele tekorten op te heffen en het evenwicht te herstellen. Het is een mooie ontdekkingsreis om er achter te komen wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. TopCare gaat deze reis graag samen met jou aan…

Voedingssupplementen

Daarnaast kan het nodig zijn om extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Deze supplementen kunnen naast een aangepast voedingspatroon je lichaam ‘tijdelijk’ ondersteunen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden. Voedingssupplementen zijn een tijdelijke ondersteuning, waarbij wij adviseren, begeleiden en de effecten nauwgezet monitoren.

Soms kunnen orthomoleculaire voedingssupplementen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut op de hoogte is van wat je gebruikt.

Aanvullend onderzoek

Om gericht je gezondheidsklachten te behandelen is soms laboratorium onderzoek (zoals ontlasting of voedselallergenen) noodzakelijk. Hier zijn kosten aan verbonden. We bespreken graag de mogelijkheden met je tijdens een afspraak.