Auto-immuunziekten

Vermoeidheid, het vertrouwen in je eigen lichaam kwijt zijn, functieverlies, opvlammingen of aanvallen en een slechtere kwaliteit van leven spelen vaak een grote rol bij auto-immuunziekten.

Onze aanpak bij Auto-immuunziekten

Bij een auto-immuunziekte speelt je eigen afweersysteem (immuunsysteem) een grote rol. Je afweersysteem vergist zich en ziet eigen (gezonde) lichaamscellen of weefsel voor indringers aan en gaat de strijd aan met je eigen lichaam.

Als het eigen afweersysteem bijvoorbeeld de myelineschede aanvallen, die zich rondom de zenuwvezels bevindt, raken de zenuwvezels beschadigd en kan multiple sclerose (MS) ontstaan. Als het eigen afweersysteem zich op het darmweefsel richten, kan coeliakie, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (CU) ontstaan. Als de aanval gericht is tegen gewrichten kan er sprake zijn van reumatoïde artritis. Diabetes type 1 wordt veroorzaakt doordat het eigen afweersysteem de cellen vernietigt die insuline maken.

Auto-immuunziekten zijn niet met voeding te genezen, echter kunnen we door een persoonlijk aangepast voedingspatroon wel kijken of we je gezondheidsklachten een beetje dragelijker kunnen maken.

Persoonlijk aangepast voedingspatroon

Naast stress, een zware-metaal belasting, milieu-invloeden en erfelijke belasting kan voeding een grote rol spelen bij de verloop van je gezondheidsklachten. Wat de oorzaak van jouw auto-immuunziekte ook mag zijn, een persoonlijk aangepast voedingspatroon kan jouw kwaliteit van leven verbeteren. Onderliggende voedingsintoleranties, ontstekingsremmende voeding en een verhoogde behoefte aan vitamine en mineralen nemen we hierbij mee.

Voeding speelt vaak een grote rol

Zonder dat je het weet kan je voedingspatroon bijdragen aan blijvende vermoeidheid, darmklachten, snel terugkerende opvlammingen, spierpijn en verhoogde kans op ontstekingen. Met name glutenbevattende granen, koemelk, geraffineerde suikers, FODMaPs, eieren, gist, verzadigde vetten kan van grote invloed zijn op je gezondheidsklachten.

Diëtistenpraktijk TopCare heeft ervaring in het begeleiden van Multiple Sclerose (MS), ziekte van crohn, Colitis Ulcerosa (US), coeliakie, ziekte van Hashimoto, Diabetes mellitus type 1, Psoriasis, Reumatoïde Artritis, Ziekte van Bechterew en Syndroom van Sjögren

Bij de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en reumatoïde artritis spelen vaak granen, geraffineerde suikers en koemelkproducten een rol bij snel terugkerende opvlammingen en ontstekingen.

Bij de behandeling van MS, richten we ons bijvoorbeeld op een juiste vetzurenbalans met minder verzadigde vetten en een verhoogde inname van meervoudig onverzadigde vetten én veel groente en fruit.

Is lid van